Porsche Macan

Kleintje Cayenne

We schreven al eerder over de nieuwste Porsche, de Macan. Op 22 november is de Macan in Los Angeles officieel onthuld en werd ook de informatie over dit prachtige nieuwe model openbaar:

De Macan is 4,68 meter lang, 1,92 meter breed en 1,62 meter hoog. Daarmee is de Macan 13 centimeter korter, 2 centimeter smaller en 9 centimeter lager dan de Cayenne. De bagageruimte van Porsche’s kleinste SUV heeft een inhoud van 500 liter.

Porsche zet hoog in met de Macan: de auto moet in het segment van midi-SUV’s de nieuwe maatstaf zijn met z’n rijeigenschappen op én naast het asfalt. Ondanks de sportieve inslag van de Macan zijn de ingenieurs ook het comfort niet vergeten.

Om dat alles te realiseren, heeft Porsche flink wat systemen op de Macan geïnstalleerd. We noemen Porsche Traction Management (PTM), een Automatic Brake Differential (ABD) en Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus).

’911-invloeden’
Uniek in het segment van de Macan is de luchtvering. Wie deze optie aanvinkt, krijgt een auto die 15 millimeter dichter bij het asfalt ligt. Dat lagere zwaartepunt zorgt voor betere rijeigenschappen en door de luchtvering is ook het veercomfort beter. Met een druk op de knop kan de rijhoogte bovendien verder worden aangepast naar drie niveaus: ’High Level I’, ’Normal Level’ en ’Low Level’.

De Macan S en Macan S Diesel hebben standaard wielen met een diameter van 18 inch, de Macan Turbo heeft 19-inch lichtmetaal. Groter kan tegen bijbetaling natuurlijk ook, de wielen in de rekken van Porsche reiken tot 21 inch.

Porsche heeft bij het ontwerp duidelijk naar de overige modellen in de line-up gekeken. Uiteraard is er verwantschap met de Cayenne, maar ook de 911 en 918 hebben het lijnenspel beïnvloed.

Alle Macans hebben standaard een PDK-transmissie met zeven verzetten. Optioneel is er voor alle versies het Sports Chrono Package, dat launch control toevoegt en zodoende -afhankelijk van de versie - twee tiende van de sprinttijd naar 100 km/h afsnoept.

Drie motoren
De Porsche Macan komt beschikbaar met drie motoren: een diesel en twee benzinemotoren. De minst potente motorisering is een 3,0-liter V6 turbodiesel in de Macan S Diesel. Niet dat het overigens behelpen is, want dat blok is 258 pk sterk en heeft een maximumkoppel van 580 Nm.
De sprint naar 100 km/h kost in deze diesel 6,3 seconden en de topsnelheid is 230 km/h. Het gemiddeld verbruik is 6,1 l/100 km.
Bij de benzineversies doet Porsche het zelfs niet voor minder dan 340 pk, we vinden namelijk een 3,0-liter V6 biturbo met dat vermogen in de Macan S. De ’instapversie’ sprint in 5,4 seconden naar 100 km/h en de topsnelheid is 254 km/h.

Er is dus rationeel gezien weinig reden om voor meer pk’s te gaan, maar in Porsche-land hebben sommige kopers altijd behoefte aan meer. Daarom is er ook nog een Turbo met een 3,6-liter V6 biturbo met 400 pk onder de kap. Deze sprint in 4,8 seconden naar 100 km/h en de topsnelheid is 266 km/h. Daar staat wel een iets hoger verbruik tegenover: de Macan Turbo heeft 9,2 l/100 km nodig.

LA Auto Show
De Porsche Macan debuteert eind november op de LA Auto Show. In april 2014 verwachten we de auto bij de dealers.
De prijzen zijn echter nu al bekend. De Macan S mag mee voor 77.900 euro en de Macan Turbo kost 100.700 euro. Wie wil dieselen, kan al voor 75.400 euro terecht voor een Macan S Diesel.